Sticker beloningssysteem voor goed gedrag
Herinner jij je nog dat je een 10 had voor een toets en een sticker kreeg? Train jij je peuter op het potje met een beloningstickerkaart? En ga jij zelf ook steeds terug naar dezelfde supermarkt of tankstation om je stickerkaart - lees beloningskaart - vol te krijgen? Dat is menselijk. Omdat het werkt!
Beloningssystemen zijn er in diverse vormen en hebben eigenlijk altijd als doel om een bepaald gedrag te belonen. Een sticker beloningssysteem voor kinderen kan worden ingezet voor bijvoorbeeld:
- zindelijkheidstraining bij jonge kinderen
- het stimuleren van het uitvoeren van klusjes
- het stimuleren om aan tafel te blijven zitten of eten op te eten
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van waarvoor je een beloningssysteem met stickers kunt gebruiken.
3 tips voor een goed beloningssysteem
Om een sticker beloningssysteem goed te laten werken, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Zo behoudt het systeem zijn kracht.
- Ben altijd consequent en duidelijk. Plak de sticker meteen na het gewenste gedrag.
- Maak vooraf afspraken en houd je daar ook aan. Na hoeveel stickers komt er een beloning en wat voor beloningen zijn dit?
- Gebruik het beloningssysteem voor een bepaalde tijd en niet te lang, dan kan het zijn dat het zijn kracht verliest.
Beloningskaart van kleuterklas tot … kantoor?
En of dat volwassenen gevoelig zijn voor het verzamelen van stickers! Beloningskaarten stoppen niet na de kleuterklas. Sterker nog, om deze blog te schrijven leggen wij de spaarkaart van een niet nader te noemen supermarkt even aan de kant. Die nieuwe keukenhanddoeken zijn bijna van ons! Even serieus, het loont om goed na te denken over een beloningssysteem. Privé én zakelijk. Dankzij een beloningssysteem kan op kantoor plots wel de vaatwasser in- en uitgeruimd worden. Met een volle kaart vallen er immers leuke kantoorgadgets te winnen. Of beloon terugkerende klanten met een spaarsysteem. Stickerkaart vol? Dan krijgt de klant een leuk cadeautje of korting op de volgende aankoop.
Psychologisch getest beloningssysteem
Aan gedragsverandering werd een hele tak van de psychologie gewijd. De grondlegger van de stroming was de fysioloog Ivan Pavlov. Tijdens zijn onderzoek in 1900 naar spijsvertering bij de mens experimenteerde hij met honden. Hij kwam erachter dat de hond al begon te kwijlen nog voor hij eten had gekregen. Pavlov kon daarop een aangeboren reflex vervangen door een geconditioneerde reflex. De zogeheten conditionering vormt volgens de latere behavioristische psychologen de basis van menselijke en dierlijke leerprocessen. Anno 2024 wordt nog steeds aan opvoedkundigen geleerd dat een beloningssysteem beter werkt dan straffen uitdelen.
Maak je eigen stickers en stickervellen
Maak jouw sticker beloningssysteem echt uniek! Om het leuker en persoonlijker te maken kun je je eigen stickers of stickervellen ontwerpen. Maak bijvoorbeeld stickers van een foto van je kind. Dit maakt het plakken extra bijzonder! En gebruik je een beloningskaart voor je bedrijf? Maak dan stickers met je logo of beeldmerk. Het leuke aan stickers zelf maken, is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wil.
Zelfgemaakte stickers bestellen
Je zelfgemaakte stickers bestel je makkelijk en snel online. Kies het gewenste stickermateriaal en doorloop de stappen in het bestelproces. Als laatste kun je een ontwerp uploaden of ter plekke een ontwerp maken in de online ontwerptool. Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.